טקס אזכרה להרוגי המלכות ולקורבנות הפרהוד

13/06/2016 13:10
טקס אזכרה להרוגי המלכות ולקורבנות הפרהוד

טקס אזכרה להרוגי המלכות ולקורבנות פרעות הפרהוד נערך בשבוע שעבר במרכז מורשת יהדות בבל במעמד ראש עיריית אור יהודה, עו"ד ליאת שוחט. האזכרה הראשונה לזכר הרוגי המלכות בעיראק שמצאו את מותם בתלייה, בבתי הסוהר או בדרכי בריחתם לארץ ישראל התקיימה למרגלות האנדרטה במקום. החזן הצבאי קרא פרקי תהילים ונציג המשפחות אמר קדיש. בהמשך הונחו גם זרים על אנדרטת ההנצחה על ידי ד"ר ניסים קזז, חבר הכנסת והשר לשעבר רן כהן, והמשנה למנכ"ל משרד הביטחון, תא"ל במיל' רוני מורנו.

באזכרה המרכזית במלאת 75 שנה לנרצחי הפרהוד, הוקראו שמותיהם של הקורבנות הידועים למרכז, כאשר ד"ר צבי יהודה נתן סקירה על הפרהוד לאור המחקרים שנעשו במהלך השנים במרכז מורשת יהדות בבל. שירתם של האחים הרצל ובלפור חקק וסיפורים על שני דודיהם שנרצחו בפרעות ועל הסב שחזר לאמונתו רק כשהם התאומים נולדו ריגשו את הקהל, ובמיוחד כאשר הוצגו שתי כתונות הפסים הזעירות שנתפרו עבורם. פרופ' שמואל מורה קרא את שירו של ד"ר ג'באר ג'מאל אל-דין וציין כי זו הפעם הראשונה שנכתב שיר על הפרהוד המספר בשבחם של היהודים בידי עיראקי מוסלמי.

ראש העיר, עו"ד ליאת שוחט, אמרה בדבריה באזכרה: "לשמחתי הרבה, בשנה האחרונה נעשה צדק עם נפגעי הפרעות כאשר המדינה השכילה להכיר בהם במסגרת חוק נכי רדיפות הנאצים והחוק להטבות לניצולי שואה. הסבל שאותם נפגעים עברו קשה מנשוא, אבל אני סבורה שלמרות עשיית הצדק המאוחרת, למהלך הזה יש חשיבות רבה. יש מקום להמשיך ולהבליט את המאורעות הללו בפני בני הנוער והדור הצעיר. אנו בעיריית אור יהודה מקפידים על כך שהתלמידים שלנו יגיעו לכאן, יבקרו, יראו, יתרשמו ובעיקר יבינו את ההיסטוריה של העם היהודי בבבל, ומשאלת הלב שלי היא שמגזרים נוספים בחברה יבקרו כאן וייחשפו לכך".

מנכ"לית מרכז מורשת יהדות בבל, רונית עזורי, הדגישה בדבריה כי המרכז עושה רבות להעלות על סדר היום את נושא הפרעות, ולדבריה יותר ויותר אנשים נחשפים ומודעים לכך. את הערב סיימו חיילי להקת חיל החינוך בשיר "ירושלים של זהב" לכבוד יום ירושלים שנחגג באותו שבוע.