באור יהודה זוכרים את קורבנות פרעות הפרהוד

הטקס, שנערך במרכז מורשת יהדות בבל במעמד שר הביטחון לשעבר יצחק מרדכי, הביא את סיפורם של הקורבנות שנרצחו בשנת 1941. ליאת שוחט: "המרכז מביט אל העתיד, משמר את ההיסטוריה ומנציח את המורשת הענפה של אחת הקהילות העתיקות בישראל"
5/06/2017 10:40
באור יהודה זוכרים את קורבנות פרעות הפרהוד

בשבוע שעבר נערך טקס האזכרה השנתי להרוגי הפרהוד במרכז מורשת יהדות בבל לציון זכרם של הקורבנות במעמד שר הביטחון לשעבר, אלוף (במיל') יצחק מרדכי, וראש עיריית אור יהודה, עו"ד ליאת שוחט. בטקס נכחו בני משפחות הנרצחים והנעדרים, חברות וחברי המחתרת, בני הדור השני והשלישי וכמובן דור העולים שנולדו בעיראק והגיעו לארץ בשנות החמישית, וגם אלו שבחרו מעיראק בשנות השבעים המוקדמות.

פרעות הפרהוד אירעו בשנת 1941 בקרב האוכלוסייה היהודית בבגדד, ובמהלכן נרצחו לפחות 179 יהודים, כאשר 2,118 נפצעו. בעקבות האירועים הללו, החלה צמיחתה של המחתרת הציונית בעיראק שהביאה לעליית יהודי עיראק לארץ ישראל במסגרת מבצע עזרא ונחמיה עשר שנים לאחר מכן.

במסגרת הטקס, ד"ר ניסים קזז הדליק נר זיכרון ונשא קדיש. פרופ' שמואל מורה סיפר באירוע על הפעילות הכללית והמחקרית שהתקיימה בשנה האחרונה בנושא הפרהוד, ד"ר צבי יהודה סיפר על התפיסה של כאט'ם חטיב לגבי השנאה כלפי יהודי עיראק ופרופסור אפרים צדקה, יו"ר מרכז מורשת יהדות בבל, נשא אף הוא דברים. כמו כן, החזן הצבאי קרא פרקי תהילים ונציגי המשפחות קראו קדיש.

במהלך האירוע, יצחק מרדכי שוחח עם פואד עקה שניצל מהכלא הידוע לשמצה "קצר אלניהאיה" - ארמון הקץ, שם נכלאו ומצאו את מותם יהודים רבים מידי אנשיו של סדאם חוסיין לאחר מלחמת ששת הימים. אמנם הטקס הינו טקס זיכרון, אך האורחים שגדשו את המרכז שמחו על המפגש שבו דובר על הפעילות הענפה למען התיעוד והשימור והבאת הסיפור של יהודי בבל לציבור הרחב ולדור הצעיר שכולל תלמידי בתי ספר הן מאור יהודה והן מכל רחבי הארץ.

ראש עיריית אור יהודה, עו"ד ליאת שוחט, ציינה בדבריה: "במשך שנים, מרכז מורשת יהדות בבל בעיר מביא את סיפורם של יהודי עיראק. למרכז זה חשיבות עצומה. המרכז משמר את זכר הקורבנות, כל אחד וסיפורו ומביא לנו את סבלם של היהודים אשר עולמם השתנה בין לילה.

מהצד השני, המרכז מביט אל העתיד. המרכז משמר את ההיסטוריה ומנציח את המורשת הענפה של אחת הקהילות העתיקות בישראל. בכך הוא נותן לנו בסיס רחב לעם שלנו. מגלות בבל ועד העלייה ההמונית במבצע 'עזרא ונחמיה' המרכז נותן לנו את הזכות להכיר את ההיסטוריה והתרבות של הקהילה היקרה הזאת".