תפוח פיס - מרכז עירוני למדע, טכנולוגיה ואמנות

קידום השכלתם המדעית טכנולוגית ואמנותית של תלמידי העיר
תפוח פיס - מרכז עירוני למדע, טכנולוגיה ואמנות (הגדל)

כללי

תפוח הפיס באור יהודה נועד לקדם את השכלתם המדעית טכנולוגית ואמנותית של תלמידי העיר ותושביה במסגרת החינוך הפורמאלי והבלתי פורמלי - לאורך כל היום!

במסגרת לימודי הבוקר, נעשה מאמץ רב לקדם את הישגיהם של תלמידי החט"ב במדע וטכנולוגיה ולבנות מסגרות הולמות לתלמידים המצטיינים.

לתלמידים המצטיינים מוצעות תכניות אתגריות וייחודיות מטעם משרד החינוך / מינהל למדע וטכנולוגיה ומטעם מוסדות להשכלה גבוהים בארץ.

תוכניות אתגריות ייחודיות

מחנה מדע במכון ויצמן - 9 ימים במכון ויצמן, במסגרת "מחנה" הכולל לינה, מעשירים התלמידים את ידיעותיהם בתחומי הכימיה, הפיסיקה והאסטרונומיה ושומעים הרצאות ממיטב המרצים, כמו גם מודגשים ערכים חברתיים בצד ערכי מצוינות כמו מנהיגות לאורם של נשיאים מדענים כמו הנשיא ויצמן, הנשיא הראשון של מדינת ישראל.

אולימפיאדה וירטואלית - עכבר הזהב מטעם משרד החינוך / מינהל מדע וטכנולוגיה ונוער שוחר מדע באוניברסיטת תל אביב, מיועדת לתלמידי שכבת ט' ועוסקת בתחומי ידע רבים: פיסיקה, ביולוגיה, כימיה, גיאוגרפיה, אמנות ועוד

תכנית "גם אני יכול" - מטעם המינהל למדע וטכנולוגיה/ משרד החינוך עוסקת בהמצאת מוצרים טכנולוגיים לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים.

תחרות הינשוף - בית ספר לטבע תל אביב - תחרות לפתוח חשיבה מדעית ויצירתית העוסקת בנושאים מעניינים כמו חקר האבולוציה של האדם, חקר פועלו של מנדלייב מפתח הטבלה המחזורית, פועלן של נשים במדע ועוד.

תחרות אילן רמון - מטעם מכון ויצמן למדע וקרן רמון. בתחרות זאת השתתפו תלמידי כיתות ח'-ט'. נושאים בהם מתמודדים התלמידים הם מחזית המחקר המדעי: פיתוח ננו לוין לבדיקת משימות מדעיות, קידוח מים על הירח, חקר הירח טיטאן - ירח של שבתאי, הבאת דגימות של חלקיקים הנפלטים מעטרת השמש על מנת להבין מהי השפעתה של רוח השמש על האקלים והשפעות אחרות. התחרות מזמנת חקר מדעי בעזרת מדענים המומחים בתחומם מאוניברסיטאות ומכוני מחקר, בצד פתוח חשיבה יצירתית בתחום ההנדסה לשם פתוח אמצעים טכנולוגיים היכולים לממש משימות מדעיות כאלה ואחרות.

רובוטיקה - תחום הרובוטיקה מפגיש את תלמידי בתי הספר היסודי וחטיבות הביניים, עם אתגרים טכנולוגיים- מדעיים, נוגע בתחומים ידע רבים: הנדסה, פיסיקה, ומדעי המחשב, מקדם את פיתוחן של מיומנויות מגוונות כמו פתרון בעיות בדרך מעשית וחווייתית, מטפח את הסקרנות והיצירתיות, משביח את תהליך פתרון בעיות ומעודד כישורים אישיים וחברתיים של עבודת צוות ושיתוף פעולה.

תכנית FLL - מטעם ארגון פירסט העולמי. תכנית FLL חושפת תלמידים צעירים לעולם האמתי של אתגרים הנדסיים, על ידי בניית רובוט אוטונומי לביצוע מספר משימות על גבי לוח משימה מרובת אתגרים ונושאים. בהנחיית מדריכים ודמיונם הרב של התלמידים, מגלות קבוצות FLL עולם מרגש של אפשרויות. באמצעות התהליך לומדים התלמידים גם את מהות התרומה לקהילה.

מסגרת פעילות התלמידים

← יעצבו, יבנו ויתכנו באמצעות LEGO MINDSTORMS
← ישתמשו ויכירו עקרונות מתמטיים ומדעיים מהעולם האמתי
← יחקרו אתגרים עימם מתמודדים המדענים של ימינו
← יפתחו את דרך החשיבה וילמדו להציג את הפתרון שגיבשו
← ילמדו על שיתוף פעולה ועבודת צוות מהי
← יזכו באפשרות להשתתף בפסטיבלים בינלאומיים

מה התלמידים מקבלים?

← ידע - מדע + עקרונות פיתוח טכנולוגי + תכנות בסיסי.
← אתגר - פיתוח יכולות חשיבה לבניית אסטרטגיית פעולה, מתוך הבנת חוקי התחרות וניתוח המשימות הנדרשות.
← כלים - להתמודדות עם תהליך פיתוח טכנולוגי, תחת אילוצי זמן ומשאבים - בניית רובוט על פי דרישות המשימות וכללי המשחק.
← מודעות - לבעיות העולם המודרני. הקשר שבין פיתוח טכנולוגי, איכות סביבה וערכים חברתיים.
← ערכים - ערכים חברתיים כגון עבודת צוות, שיתוף פעולה ומעורבות בקהילה.

תוכנית רובוסטאר
מטעם משרד החינוך / מינהל מדע וטכנולוגיה כוללת 4 נבחרות מבתי הספר הבאים: בית ז-ח, בית ט-י, ישיבת יעדים אור אבנר, סעדיה גאון. התלמידים לומדים את יסודות הרובוטיקה ולומדים לבנות מערכת הנדסית היכולה לבצע פעולות בעזרת חיישנים ותוכנות מחשב.

חידון מדעי
בנושא צמצום פסולת, מחזור ושימוש חוזר נערך לכל תלמידי שכבת ז בהיכל התרבות.

אקדמיה למצויינות
להעשרת הידע המדעי והאמנותי בקרב תלמידים צעירים. בשנת תשע"ד תפתח מסגרת זאת לילדים מגיל גן חובה ועד כתה ו'. בכל שכבת גיל הילדים יתקדמו ברמת הלימוד המדעי: פיסיקה, כימיה, ביולוגיה ובתחום נוסף: אמנות, מתמטיקה, שחמט רובוטיקה.

מרכז עירוני למצוינות באמנות
המרכז העירוני למצוינות באמנויות הוקם בשנת תשס"ט ביוזמת אגף החינוך של עירית אור יהודה, ג'וינט ישראל ומשרד החינוך - האגף למחוננים ולמצטיינים. מזה כשנתיים המרכז נתמך בלעדית על ידי עירית אור יהודה לשם קידומם של תלמידים שוחרי אמנות, סקרנים ובעלי מוטיבציה בתחומים אלה.

במרכז מתקיימים 3 מסלולים הפועלים במקביל בכל יום ראשון משעה 1400 עד השעה 1700: צילום וקולנוע, אמנות חזותית ותיאטרון. הילדים המשתתפים מגיעים מהכתות הגבוהות של בתי הספר היסודיים וכן מכתות ז-ט. המורים המלמדים הם מורים מצטיינים בתחומם ומובילים את הילדים להישגים גבוהים.