תפוח פיס

אורנה קידר, מנהלת תפוח פיס

מנהלת תפוח פיס

שעות פעילות:  08:00 – 20:00
שעות קבלת קהל:  ימים א`-ה` 15:00 – 18:30

כתובת: רחוב מנחם בגין 101

טלפון לפניות ויצירת קשר: 
03-7353595 / שלוחה 0

תפוח פיס אור יהודה הינו מרכז עירוני למדע, טכנולוגיה ואמנויות המקדם את השכלתם של ילדי העיר והקהילה במסגרת החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי באמצעות תכניות חינוכיות מגוונות, ומשמש כמרכז עירוני למצוינות באמנויות, בתחומי קולנוע, תאטרון ואמנות פלסטית

ערכים מובילים:

  • מצוינות בתחומי המדע, טכנולוגיה ואמנויות
  • אחריות לקידום הקיימות 
  • חדשנות פדגוגית וטכנולוגית

תפוח הפיס מהווה מוסד חינוכי מרכזי בעיר ללימודי מדע, טכנולוגיה ואמנות לקהילת אור יהודה, במסגרת החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי לאורך כל היום. תפוח הפיס חרת על דיגלו את ערך המצוינות, החדשנות ואחריות לקיימות על מנת לקדם את הישגיהם של תלמידי העיר ולעודדם להמשיך בלימודיהם במגמות המדעיות בתיכון על מנת לקחת חלק משמעותי בקידומה המדעי והטכנולוגי של מדינת ישראל כאזרחים משמעותיים. 

לאורך שנות הפעלתו של תפוח הפיס החל מתשס"ו עד תשע"ח נרקמו תוכניות לתלמידי העיר לאורך כל היום על מנת להביאם למצוינות בתחומי המדע, הטכנולוגיה והאמנויות:

תכנית לחקר חלל ואסטרונומיה ע"ש אילן רמון

תלמידי העיר מחטיבת הביניים (יובלים) השתתפו בקביעות בתכנית החלל לחקר היקום של מכון וויצמן וזכו להישגים יוצאי דופן, רובם ככולם במקומות הראשונים של התחרות.

הקמת מרכז מצוינות עירוני לאומנויות בתחומי התאטרון, קולנוע ואמנות פלסטית

החל משנת תשס"ח פועל בתפוח הפיס מרכז מצוינות בו לומדים תלמידי העיר החל מכתה ו`. המרכז הוקם בראשיתו על ידי האגף למחוננים ומצטיינים של משרד החינוך ולאחר מכן ממשיך המרכז לפעול בתמיכת האגף לחנוך בעירית אור יהודה. במרכז משתתפים הילדים בסדנאות בתחומים שצוינו שנמשכות 3 שעות שבועיות בימי א` בשבוע בצירוף תכנית העשרה. במהלך השנה מתקיימים 2 אירועים לקהילה : אירוע אמצע ואירוע מסכם . הילדים המסיימים מתקבלים למגמות האמנות היוקרתיות בתיכונים.

תכנית רובוטיקה עירונית לתלמידי בתי הספר היסודיים וחטיבת הביניים

 

תכנית פ.ל.ל. (FIRST LEGO LEAGE) לתלמידי בתי הספר היסודיים מטעם ארגון פירסט העולמי ובתמיכת משרד החינוך

במהלך הלמידה מתמודדים התלמידים עם מיומנויות הנדרשות לכל לומד במאה ה21: פתרון בעיות, חשיבה יצירתית ועבודת צוות. הילדים בונים רובוט המסוגל לעמוד בכל דרישות התחרות, לבצע עבודת חקר מקיפה בנושא השנתי שהוגדר על ידי מארגני התחרות ולהתמודד בעבודה קבוצתית תוך הקפדה על ערכי הליבה של התחרות. התחרות מזמנת לילדים הזדמנות יוצאת דופן של פתוח מוצר כפי שנעשה בחיים הממשיים ומאפשרת להם לפרוץ את גבולות החשיבה. במסגרת התחרות תלמידי בתי הספר זכו לפרסים בתחומי תכנון הרובוט וכן בפרס החדשנות במסגרת עבודת החקר. בשנת תשע"ט ייצגו את אור יהודה בתחרות 6 נבחרות מבתי הספר : שיזף, אהוד מנור, סעדיה גאון , סביונים , אור מנחם וישיבת יעדים. 

תכנית ארדואינו הינה תחרות רובוטיקה מטעם משרד החינוך

התכנית בוצעה על ידי תלמידי חטיבת הביניים יובלים / כתה ח` במהלכה פיתחו "קשיים" בפיצוח כספת בשפת ארדואינו

יריד החקר העירוני

מידי שנה כבמסורת מתקיים יריד החקר בחודשים פברואר- מרץ. במהלך יריד החקר מוצגות עבודותיהם של תלמידי בתי הספר היסודיים בעיר וכן של תלמידי חטיבת הביניים "יובלים". יריד החקר נמשך 3 ימים במהלכו מציגים תלמידי חטיבת הביניים את עבודת החקר שלהם בפני תלמידי בתי הספר היסודיים. תלמידי בתי הספר היסודיים זוכים גם לפעילות העשרתית בתחומי המדע והטכנולוגיה על ידי מדען / מדענית. לא אחת, עבודת החקר של תלמידי העיר הוצגה ביריד החקר המחוזי וכן הארצי. 

תכנית "גם אני יכול"

פתוח מוצרים לאוכלוסיה עם צרכים מיוחדים. מידי שנה משתתפים תלמידי חטיבת הביניים בתכנית "גם אני יכול" של משרד החינוך במהלכה מפתחים מוצרים לאוכלוסיה עם צרכים מיוחדים. בשנים האחרונות נוצר קשר מיוחד עם בית מע"ש שלחברים השוהים בו פותחו מוצרים רבים בהתאמה לצורכיהם. התלמידים מתמודדים עם תהליך פתוח של מוצר חדש והכירות עם אוכלוסיית העיר "שרחוקה מעיניהם". 

תכנית לחקר נחל איילון כמערכת אקולוגית

התכנית בוצעה בתמיכת רשות הניקוז ועירית אור יהודה במהלכה חקרו תלמידי יובלים את סביבת נחל איילון על מאפייניה המיוחדים וחשבו על אפשרויות פתוח מגוונות להנגשת האזור לכלל תושבי אור יהודה והסביבה. 

תכנית העשרה לתלמידים ולקהילה

הרצאות בתחומי המדע השונים ניתנו לתלמידי חטיבת הביניים מטעם עמיתת "בשער" על ידי טובי המרצים וביניהם כלת פרס נובל, הגב` עדה יונת. מידי שנה נפגשים התלמידים והקהילה עם מדענים ממכון וייצמן וממוסדות אחרים על מנת לחשוף אותם לתחומי ידע מדעיים העומדים על סדר היום הציבורי כמו נושא של ההתחממות הגלובלית, נושא שיוצג ב 6.9.2018 במסגרת אירועי ליל המדענים.

חוגים לילדי העיר

חוגי מדע וטכנולוגיה מוצעים לילדי העיר בנושאי רובוטיקה (גן חובה, א-ב, ג-ד, ה`-ו`) חשיפה לסייבר, משחקי חשיבה, שחמט ואדריכלות. בנוסף מוצעים חוגי למידה כמו הכנה לכתה א`, חוגי אמנות בתחום הציור והקרמיקה, בישול בריא, נגרות, עצוב אביזרי אופנה וכן אילוף כלבים. 

החוגים המוצעים לילדי העיר בנושאים המפורטים ניתנים על ידי מיטב המדריכים והמורים ברמה מקצועית גבוהה על מנת לחשוף אותם למגמות המתקיימות בחטיבת הביניים ובתיכון. החוגים ניתנים החל מהשעה 1600 בתפוח הפיס. 

חדשנות פדגוגית וטכנולוגית

במסגרת פתוח מרחבי למידה חדשניים, יוזמה של משרד החינוך, לקח על עצמו תפוח הפיס פיתוח ותכנון של מרחב למידה חדשני מבחינה פדגוגית והן מבחינה טכנולוגית (M21). המרחב כולל חלל המיועד ללמידת חקר מדעית וטכנולוגית המאפשר למידה וחקירה בצורות שונות (למידה יחידנית / למידה צוותית) ובאמצעים שונים (מחשבים ניידים, מסך אינטראקטיבי) ובסביבות למידה שונות (ספסל למידה, שולחן לעבודה קבוצתית / יחידנית). בהמשך לחלל הלמידה פותח חלל עבודה ( MAKER SPACE) הכולל ריהוט ואבזור הולם לבצוע דגמים, מוצרים ורובוטים. המרחב מוקם בשיתוף משרד החינוך ועירית אור יהודה/ האגף לחינוך ועתיד להסתיים בימים אלה. בנוסף למרחב החדש סביבת תפוח הפיס בקומה הראשונה והשנייה עוצב בהתאמה למציאות הטכנולוגית העכשווית. קירות התפוח בקומה הראשונה עוסקים בחקר מערכת השמש תוך רכישת הידע באמצעות סריקת ברקודים הנמצאים בסמוך לתמונות. נושאי הסביבה בקומה השנייה מדגישים את ייחודיותו של כדור הארץ בדגש על החי והצומח בארץ ישראל לאזוריה השונים. הידע נרכש בסיוע אפליקציה CNATURE

פיתוח חצר המעודדת אחריות לקיימות 

במרחבי חצר התפוח הוקמה מערכת הידרופונית לחקר הצומח בסביבה מימית בלבד במנותק מהאדמה. המערכת ההידרופונית מייצגת מערכת שניתן לגדל בה יבולים שידרשו לכדור הארץ בשל אוכלוסייתו ההולכת וגדלה בשטח מצומצם ובעיקר לגובה. 

גינת תבלינים ספיראלית ויער מאכל

סביבה זאת מיועדת לשיתוף הקהילה המקומית בטיפוח יער המאכל הכולל 10 עצי פרי צעירים.

"אגן ירוק"- בריכת מים בה גדלים צמחי מים על בסיס של אבני חצץ שונות

הבריכה משמשת לחקר איכותו של מי אגן ירוק המסוגל לטהר את מימיו בעצמו על ידי צמחי מים שונים. 

קיר ירוק

נבנה רק לאחרונה בכניסה לתפוח הפיס. הקיר "הירוק" מכיל צמחים רב שנתיים מגוונים הגדלים בצורה אנכית ומטרתו לשפר את חיי האדם והסביבה על ידי השבת הטבע לעיר וזאת מבלי לתפוס שטח. באמצעותו ניתן לטהר ולהשביח את האוויר, לגדל מזון, ליצור בידוד אקוסטי, טרמי ואלקטרומגנטי ולשפר את סביבת המחיה שלנו. קיר ירוק הוקם גם על קיר הכניסה הראשי של תפוח הפיס בצידו הפנימי המורכב כולו מחלונות גדולים. אדניות עץ שניבנו בהתאמה למידות החלונות מלאות בעציצים של צמחים רב שנתיים המשביחים את האוויר בתפוח ומעודדים את התלמידים לגדל בעצמם צמחים בביתם.