הסוף למגבלות הגובה באור יהודה? סקר חדש מראה שאפשר אחרת

סקר תעופתי חדש שהוזמן על ידי עיריית אור יהודה קובע כי אפשר להגדיל משמעותית את מספר הקומות שניתן לבנות בחלקים רבים בעיר. ביצוע הסקר זכה לברכת רת"א ומסקנותיו דורשות את אישורו. ראש העיר, ליאת שוחט: הסקר יאפשר לנו לקיים תכנון איכותי יותר לטובת התושבים ולבנות

סקר תעופתי חדש שהוזמן על ידי עיריית אור יהודה קובע כי אפשר להגדיל משמעותית את מספר הקומות שניתן לבנות בחלקים רבים בעיר. ביצוע הסקר זכה לברכת רת"א ומסקנותיו דורשות את אישורו. כידוע, העיר אור יהודה מתמודדת מזה עשרות שנים עם מגבלות בנייה לגובה בשל הקרבה לשדה התעופה, דבר המשפיע על אופי התפתחות העיר.

החל משנת 1997 נקבעה מגבלת גובה המאפשרת בנייה של עד 86 מטר מעל פני הים במרבית העיר (כ-15 קומות מקסימום). בשנים האחרונות אושרו חריגות מעבר לכך של עד 10 מטרים (כ-3 קומות נוספות) בתכניות נקודתיות, כל זאת כתוצאה מההתפתחויות הטכנולוגיות בענף התעופה המאפשרות בחינה מחודשת של המגבלות כפי שנקבעו בתמ"א 2/4 בשנת 1997.

סקר תעופתי, שהוזמן על ידי אגף ההנדסה בראשות אדר' ליאת בן אבו ובו הצעה קונקרטית לשינוי הגבלות הגובה המושתות בתחום העיר תוך שמירה על רמת בטיחות הטיסה הנדרשת בתשתיות התעבורה האווירית בנתב"ג, מציג תמונת מצב כזו שמאפשרת לעירייה להגדיל משמעותית את מספר הקומות שניתן לבנות באזורים רבים בעיר.

אור יהודה, המרכז של המרכז

כך, למשל, מציג הסקר כי בשכונות הדרומיות בעיר המיועדות להתחדשות עירונית ניתן יהיה להקים מבנים בני כ-15-20 קומות במקום מבנים בני כ-10-15 קומות כפי שתוכננו לקום עד היום. בשכונת קריית גיורא (בצפון מזרח העיר), שבפרויקטים בה מתוכננים לקום בניינים בני כ-18 קומות, ניתן יהיה להקים מבנים בני כ-25-30 קומות במידה וסקר התעופה יאומץ כמו שהוא.

במסגרת הסקר, נבחנו מספר מקרי בוחן של שדות תעופה בעלי מאפיינים דומים לאלו של בן גוריון: שדה התעופה ציריך-קלוטן בשוויץ ושדה התעופה הבינלאומי במיאמי. זה המקום לציין כי היציאה לעריכת סקר תעופה זה קיבלה את ברכת רשות התעופה האזרחית ונעשה תוך שיתוף פעולה תדיר בין אנשי המקצוע. לאחר שיאומצו מסקנות הסקר, הן יאפשרו לייעל באופן משמעותי את תהליכי התכנון ובעיקר לייצר ודאות תכנונית. עוד חשוב להבין כי עם האפשרויות הנרחבות יותר לבנייה לגובה, ניתן יהיה לבצע תכנון איכותי יותר של שכונות המגורים בעיר שמיועדות להתחדשות עירונית, שכן בנייה לגובה תגדיל בוודאות את השטחים המיועדים לציבור, כגון מבני ציבור ושטחים ציבוריים פתוחים, ובכל מקרה תקטין את הצפיפות של יחידות הדיור.

ראש העיר, ליאת שוחט, מציינת: "הזמנת הסקר שקיבלה את ברכת הדרך מרת"א תאפשר לנו לקיים באור יהודה תכנון איכותי יותר לטובת התושבים ולנצל את האפשרות לבנות לגובה באופן משמעותי הרבה יותר ממה שהיה נהוג עד היום. לשמחתי הרבה, לצעד זה יש גם השפעות על הגדלת שטחי הציבור ואני מקווה שרת"א תאמץ את ההמלצות, שיאפשרו לנו לקדם במהירות רבה יותר את תוכניות ההתחדשות העירונית בוועדות השונות".