ועדת ההיגוי העירונית לגיל הרך באור יהודה הוקמה בשנת 2000. אור יהודה הייתה בין הערים החלוצות שהקימו מסגרת עירונית שמטרתה השגת שיתוף פעולה קהילתי לאיגום משאבים, לקידום פרויקטים ולטיפול בילדים בגיל הרך והוריהם. הוועדה פועלת ברצף ובהצלחה מזה 16 שנים.
בוועדה כ-25 משתתפים קבועים:
- נציגי הרשות המקומית:
אגף הרווחה - מנהלת אגף הרווחה, עובדת סוציאלית, ראש צוות ורכזת מעונות.
אגף החינוך - מנהלת אגף החינוך, מנהלת מחלקת גני הילדים, מנהלת רווחה חינוכית.
השירות הפסיכולוגי - מנהלת השירות הפסיכולוגי.
חברת my (מתנ"ס) - מנהלת המחלקה לגיל הרך, מנהלת היחידה הקהילתית ההתפתחותית, רכזת הצהרונים, מנהלות מעונות היום, המדריכה הפדגוגית של המעונות.
- נציגים מגופים אחרים:
מעונות ארגוני נשים - מפקחות ומנהלות מעונות ויצ"ו, נעמת, אמונה ויפה נוף.
מפקחים ממשרדי הממשלה - מפקחת גנ"י ממשרד החינוך, מפקחת ממשרד הרווחה.
שירותי הבריאות - רופא ילדים משירותי בריאות כללית, מנהלות טיפות חלב, כללית ומכבי, ועובדות סוציאליות מהקופות.
- נציגה מהאגודה הישראלית לטיפול בילדים בגיל הרך.
- נציגים נוספים מצטרפים לעיתים לדיוני הוועדה עפ"י הצורך.
אנו מאמינים שהשקעה בילד מגיל לידה ומתן כלים מתאימים להוריו מהווים מפתח להתפתחותו
התקינה ולמתן הזדמנות שווה לכל ילד להצליח בדרכו בחיים. החזון שלנו הוא להמשיך לעבוד ביחד על מנת ליצור באור יהודה מעטפת שירותים לגיל הרך נגישים ומקצועיים למען מיצוי הפוטנציאל האישי של כל ילד, מתן עזרה, הכוונה והדרכה להורים ולאנשי המקצוע המטפלים בילדים. ועדת ההיגוי העירונית, במהלך שנות עבודתה הובילה, ליוותה והייתה שותפה ליוזמות, פרויקטים ותוכניות רבות.
פרויקטים/ תכניות/ מסגרות/ לגיל הרך הפעילות כיום:
היחידה ההתפתחותית קהילתית לגיל הרך- נותנת מענה רב מקצועי, המאפשר התפתחות תקינה לילדים שיש להם איחור התפתחותי או קושי בהתפתחות שפה, מוטוריקה גסה/עדינה וקשיים על רקע רגשי/חברתי. ליחידה יש הסכמים עם כל שירותי הבריאות ועובדים בה מטפלים מקצועיים בתחומים; קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, תרפיה באומנות/ מוסיקה, פיזיותרפיה והדרכת הורים. הטיפולים ניתנים באופן פרטני או קבוצתי.
המעון הרב תכליתי – מעון קהילתי הפותח שעריו מהשעה שבע בבקר ועד שבע בערב ומשולבים בו כ-100 ילדים. הורי הילדים מקבלים התייחסות טיפולית מקיפה בהתאם לתכניות שמתקבלות בוועדות תכנון טיפול והערכה של אגף הרווחה. המעון מנוהל ע"י מנהלת ועובדת סוציאלית.
תכנית "לבב" - תכנית קהילתית של התערבות במשפחות בהם יש ילדים בגיל הרך. התוכנית מבוססת על מערך של מתנדבות שעוברות הכשרה ומלוות את המשפחות בבתיהם, מדריכות ותומכות במשפחות לאורך מספר שנים. במסגרת התוכנית, אחת לשבוע פועלת משחקיה טיפולית ומועדון אימהות פעם בחודש.
שיתוף פעולה עם שירותי בריאות כללית ומכבי שהביא להקצאת משרה קבועה של רופא התפתחותי באור יהודה.
תכניות לגיל הרך במסגרת התוכנית הלאומית לטיפול בילדים ונוער:
תכנית ראשית – תכנית התערבות ביתית, ע"י עובדת סוציאלית ומדריכה לחיזוק ההורות והקשר הורה ילד (הפנייה דרך מחלקת הרווחה).
תכנית אור – תכנית איתור וטיפול פרטני בילדים במסגרת הגן בשיתוף ההורים (הפנייה דרך הגננות).
קבוצות הורים – קבוצות הדרכה להורים בגנים ובמעונות.
תכנית דלת פתוחה - הורים לילדים בגיל הרך מקבלים 5 מפגשי הדרכה על ידי פסיכולוגים מהשרות הפסיכולוגי החינוכי. הפניית ההורים להדרכה נעשית על ידי מנהלות המסגרות החינוכיות: מעונות וגני ילדים- בהתייעצות עם פסיכולוג המלווה את המסגרת.
תכנית איתור מוקדם - כניסה של אנשי מקצוע פרה רפואיים למעונות היום על מנת לאתר ילדים עם עיכובים התפתחותיים והפנייתם לטיפול (הדרכת הצוותים וההורים).
שירותים לגיל הרך הניתנים במסגרת פרויקטים של השירות הפסיכולוגי החינוכי:
פסיכולוגים מצוות השרות הפסיכולוגי מלווים את המעונות בעיר, מתוך ראיה עירונית הרואה חשיבות עליונה למתן שירותים פסיכולוגיים מראשית החיים להורים ולצוותים החינוכיים. הפסיכולוגים מייעצים למנהלות המעונות ולצוותי הכתות ומנחים סדנאות בהתאם לצרכים העולים מן השטח, מסייעים לצוות באיתור מוקדם של ילדים בעלי צרכים מיוחדים ומלווים את הצוות ואת ההורים בתהליכי ההפניה לגורמים טיפוליים. הפסיכולוגים עורכים תצפיות ומייעצים להורים ולצוות מתוך אמונה שיצירת תשתית של קשר והתקשרות בטוחה תשפיע על הילד לאורך שנים.